Verluchting

De verluchting is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een duivenhok. Wij proberen om in samenwerking met de liefhebber een hok te realiseren waarvan de verluchting goed is. Dit kan op meerdere manieren. Ook hebben wij advies gewonnen bij Reind Breman en zijn methode al op een aantal hokken toegepast.

Zie foto:

Bij dit systeem liggen er oud-Hollandse pannen op het dak. Deze pannen kieren aan alle kanten en sluiten niet perfect aan op de andere pannen. De nok en de aansluiting bij het hok moeten dicht zijn. Op deze manier kan de wind door de openingen van de pannen waaien. Deze koudere lucht zal in het hok zakken en de warmere lucht uit het hok zal stijgen en worden afgevoerd door de pannen heen naar buiten.

Bij dit systeem is het wel van belang dat eventuele ramen, kleppen of deuren geheel gesloten zijn. Enig nadeel van deze pannen is dat sneeuw en hagel naar binnen kunnen slaan.  

Luchtmeting

Doormiddel van een blaaspijpje die koude rook in het hok blaast kunnen we bekijken hoe de lucht-trek in een hok is. Hierdoor kan misschien op een eenvoudige manier een verluchtingsprobleem verholpen worden.